00982136303710 : شماره تماس

تهران اسید
» » کاربرد و موارد مصرف اسید سیتریک

کاربرد و موارد مصرف اسید سیتریک

کاربرد و موارد مصرف اسید سیتریک

سیتریک اسید (جوهر لیمو) 

اسید سیتریک در صنایع غذایی به طور بسیار گسترده ای استفاده می شود. دارا بودن خصوصیت هایی مانند حلالیت بالا در آب، ترش کنندگی و ایجاد طعم دلپذیر، خواص بافری و غیر سمی بودن آن در حجم زیاد باعث افزایش کاربرد وسیع آن شده است و حدود 70درصد از این اسید و نمک‌ هایش در صنایع غذایی استفاده می‌شود.

در نوشابه‌سازی برای ایجاد طعم ترش و مطبوع و نیز برای بازدارندگی فعالیت میکروبی و تنظیم اسیدیته به کار می‌رود. برای ایجاد طعم میوه‌ای و تنظیم pH در ژله‌‌ها، مرباجات و دسرها نیز از اسید سیتریک استفاده می‌شود. در غذاهای منجمد، چربی‌ها و روغن‌ها با تنظیمpH   و ایجاد کمپلکس نمک بین سیترات ‌ها و فلزات کمیاب به عنوان آنتی اکسیدان و نگهدارنده عمل می‌کند، به طوری که زمان نگهداری ماهی منجمد و فرآورده‌ های دریایی زیاد می‌شود.

همچنین از کاهش رنگ و طعم در میوه‌ های منجمد با خاصیت آنتی اکسیدانی و به دام انداختن فلزات کمیاب جلوگیری می کند. درکنسرو سبزیجات نیز برای جلوگیری از رشد میکروب ‌ها و کاهشpH استفاده می‌شود. مونواستیل سیترات می‌تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان در چربی‌ها و روغن‌ها استفاده شود. این ترکیب نسبت به اسید خالص راحت‌تر ترکیب می‌شود.

از این اسید و نمک‌ هایش در تهیه محلول ‌های ضد انعقاد خون مانند تری سدیم سیترات استفاده می‌شود که از طریق تشکیل کمپلکس یون کلسیم از انعقاد خون جلوگیری می‌کند و برای بیمارانی که بعد از هر گونه حادثه ای دچار خون ریزی شدید هستند استفاده می شود 

کاربرد اسید سیتریک

همچنین از سیترات فریک آمونیاکی دردرمان بیماری ناشی از فقر آهن هنوز هم استفاده می‌شود هر چند که درحال حاضر ترجیح داده می‌شود از نمک های دیگر آهن استفاده شود. درتهیه آسپرین و برای خوش طعم کردن داروها و قرص‌ های جوشان نیز استفاده می‌شود زیرا در هنگام حل شدن در اثر برقراری پیوند با کربنات‌ ها و بی کربنات‌ ها تولید دی اکسید کربن می‌کند و به عنوان حلال در تهیه برخی داروها و به عنوان چاشنی جهت خوش ‌طعم کردن داروها به کار می‌رود.

در فرمولاسیون محصولات بهداشتی و آرایشی نیز اسید سیتریک کاربرد دارد و برای تنظیم  pH یون ‌های فلزی در سیستم آنتی اکسیدانی شوینده‌ های اسیدی موی سر استفاده می‌شود. در شامپو های ضد شوره سر به مقدار0.25 تا 1.86درصد به منظورتنظیم pH و بهبود درخشندگی و شفافیت به کار می‌رود. میزان مصرف کل این اسید در این صنایع حدود 12درصد می‌باشد.

 اسید سیتریک در لوازم آرایشی بهداشتی

از ترکیب سیترات با فلزات، به دلیل تاثیر کم برای پاک کردن و جرم‌زدایی دیگ ‌های بخار استیل به طور وسیع استفاده می‌شود. همچنین از محلول بافری این اسید به عنوان پاک کننده برای حذف دی اکسید گوگرد از سوخت‌ های گازی کارخانجات برق وتصفیه‌ خانه‌ها استفاده می‌شود. از سایر موارد کاربرد آن می‌توان به صنایع رنگ ‌سازی، استخراج نفت و آب فلزکاری اشاره نمود. استر های اسید سیتریک با الکل ‌ها در محدوده وسیعی شناخته شده‌اند. استرهای تری اتیل، تری بوتیل و استیل تری بوتیل به عنوان یک نرم کننده غیرسمی در پلاستیک‌ سازی به ویژه در پلاستیک ‌های صنعت بسته‌بندی غذایی استفاده می‌شوند.

روش تولید اسید سیتریک 

خواص اسید سیتریک برای پوست 

هیدروکسی اسید آلفا برای تنظیم کردن میزان اسید و پوسته‌پوسته شدن پوست و ترمیم آن به بعضی از محصولات پوستی و یا محصولات مراقبت شخصی افزوده می‌شود اسید سیتریک برای پوست مفید است.

این اسید را می‌توانید در محصولاتی مثل سروم‌ها، ماسک‌ها، و کرم‌های شب پیدا کرد. اسید سیتریک همچنین به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان شناخته می‌شود که می‌تواند به محافظت در برابر پیری پوست، آسیب محیط بر پوست و استرس اکسیداتیو کمک کند.

کاربرد اسید سیتریک در نوشابه سازی و نوشیدنی ها مختلف

  • ايجاد طعم ترش و مطبوع
  • براي بازدارندگي فعاليت ميكروبي
  • تنظيم اسيديته

اسید سیتریک در نوشابه سازی

کاربرد اسید سیتریک در ژله ها، مارمالاد و مرباها

ایجاد طعم ميوه‌اي و تنظيم PH

کاربرد اسید سیتریک در روغن ها و مارگارین

  • تنظيم pH
  • به عنوان Chelating agent ايجاد كمپلكس نمك شلات یا چلات كردن نیکل و فلزات باقی مانده از فرایند هیدروژناسیون
  • افزایش ماندگاری روغن به دلیل کاهش اکسیداسیون و خاصیت آنتی اکسیدانی در روغن
  • در ترکیب با آنتی اکسیدان ها خاصیت سینرژیستی دارد و می تواند با آنتی اکسیدان ها ترکیب شود.

کاربرد اسید سیتریک در غذاها و میوه های منجمد

از کاهش رنگ و عطر فراورده های غذایی جلوگیری می کند

کاربرد اسید سیتریک در کنسروها

جلوگيری از رشد ميكروب‌ها از طریق كاهش pH

کاربرد اسید سیتریک در سوسیس، کالباس و گوشت های فرایند شده

بالا بردن Shelf life محصول

کاربرد اسید سیتریک در پاستیل، تافی ،آب نباتها و شیرینی جات

  • ایجاد طعم لیمویی به دلیل آنکه اسید سیتریک اسید آلی پرتقال و لیمو می باشد
  • جلوگیری از کریستالیزاسیون نامطلوب ساکاروز در محصول
  • شفافیت لیکور به دلیل ایجاد قند اینورت در شیرینی جات

کاربرد اسید سیتریک در محصولات لبنی

سیترات سدیم به عنوان نمک اسید سیتریک خاصیت امولسیفایری و نگهدارنده در پنیر و محصولات لبنی دارد.

اسید سیتریک در کشاورزی

کاربرد اسیدهایی مانند اسید سیتریک و اگزالیک (اسیدهای آلی) در کشاورزی؛ با وجود تاثیرات مثبت آنها بر خاک های آهکی و قیمت مناسب آنها هنوز در کشور ما رایج نمی باشد.هدف از نوشتن این مقاله بررسی تاثیر اسید سیتریک در آزادسازی عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان و افزایش توانایی جذب آنها در خاک های آهکی می باشد. از این رو آزمایشی روی اسید سیتریک و استیک انجام شد که پس از اتمام آزمایش مشخص شد بجای کاربرد بی رویه کودهای شیمیایی در خاک های کشاورزی (به ویژه در گلخانه ها) که منجر به تجمع کودها در خاک ، ایجاد تاثیرات آنتاگونیسمی بر یکدیگر و افزایش هزینه تولید می شود، می توان کاربرد اسیدهای آلی ارزان قیمت مانند اسید سیتریک و اسید استیک را به عنوان بخشی از برنامه تغذیه گیاهان درنظرگرفت. 

اسید سیتریک در کشاورزی

کاربرد در صنايع داروسازی، آرايشی و بهداشتی

از اين اسيد و نمك‌ هايش در تهيه محلول ‌هاي ضد انعقاد خون مانند تری سديم سيترات استفاده مي‌شود که از طريق تشکیل كمپلكس يون كلسيم از انعقاد خون جلوگيري مي‌كند. همچنين از سيترات فريك آمونياكي در درمان بيماري ناشي از فقر آهن (آنمی) هنوز هم استفاده مي‌شود هر چند كه در حال حاضر ترجيح داده مي‌ شود از نمك هاي ديگر آهن استفاده شود. در تهيه آسپرين و براي خوش طعم كردن داروها و قرص ‌هاي جوشان نيز استفاده مي‌شود زيرا در هنگام حل شدن در اثر اتصال با كربنات ‌ها و بي كربنات‌ ها توليد دی اكسيد كربن  مي‌كند و به عنوان حلال در تهيه برخي داروها و به عنوان چاشني جهت خوش‌ طعم كردن داروها به كار می‌رود. در فرمولاسيون محصولات بهداشتي و آرايشي نيز اسيد سيتريك كاربرد دارد و براي تنظيم  pH و شلات كردن يون‌هاي فلزی در سيست ي اكسيداني شوينده ‌هاي اسيدي موي سر استفاده می‌شود. در شامپو هاي ضد شوره سر به مقدار0.25 تا 1.86درصد به منظورتنظيم pH و بهبود درخشندگي و شفافيت به كار مي‌رود. ميزان مصرف كل اين اسيد در اين صنايع حدود 12درصد مي‌باشد. م آنتي اكسيداني شوينده ‌هاي اسيدي موي سر استفاده می‌شود. در شامپو هاي ضد شوره سر به مقدار0.25 تا 1.86درصد به منظورتنظيم pH و بهبود درخشندگي و شفافيت به كار مي‌رودميزان مصرف كل اين اسيد در اين صنايع حدود 12درصد مي‌باشد.

خواص اسید سیتریک برای پوست

اسید سیتریک در بعضی محصولات ضد چروک مانند سروم ها ، ماسک و کرم های شب مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان معرفی شده و در برابر چین و چروک صورت و آسیب های محیطی بر پوست و استرس از پوست مراقبت می کند.

تاریخ:13-09-1398, 10:25

نویسنده:admin

آمار بازدید:11670

دسته:مطالب علمی

تگ های مطلب :

محصولات مرتبط

کاربرد و موارد مصرف اسید سیتریک

اسید سیتریک | Citric acid

مقالات مرتبط

کاربرد و موارد مصرف اسید سیتریک

مضرات جوهر لیمو

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
پررنگ کج خط دار خط دار در وسط | سمت چپ وسط سمت راست | قرار دادن شکلک قراردادن لینکقرار دادن لینک حفاظت شده انتخاب رنگ | پنهان کردن متن قراردادن نقل قول تبدیل نوشته ها به زبان روسی قراردادن Spoiler
کد را وارد کنید: *