سیانور چیست ؟
سیانورها دسته ای از نیتریل ها هستند که از نظر شیمیایی جز هیدروکربن های ازت دار هستند که عامل CN آنها بشدت سمی است و موجب خفگی نسجی می شود. فراورده های سیانید در عکاسی، واکنش های آزمایشگاهی، صنعت، حشره کش ها و برخی از میوه های از قبیل بادام تلخ، دانه سیب، هسته هلو و آلو وجود دارد.
سیانورها از ترکیبات کربن و نیتروژن می باشند که معمولا با طلا و نقره و بعضی فلزات دیگر ترکیب می شوند به این دلیل است که در صنایع معدنی استفاده گسترده ای دارند. سیانورها معمولا به حالت جامد و مایع تولید می شوند ولی در زمان انحلال یا انبار کردن آنها از حالت جامد آن استفاده می شود که پایدارتر است. سیانور به راحتی در آب حل می شود و بلافاصله گاز HCN تولید می کند که گازی سمی و خطرناک و بیرنگ است و بوی بادام تلخ را می دهد. سیانور در حالت طبیعی نیز توسط باکتری ها و از گیاهان مختلف مثل دانه سیب و هسته زردآلو تولید می شود. سیانور بطور عمده در صنایع مختلف کاربرد دارد. مقدار کمی از سیانور در ساخت سموم و رنگ سازی کاربرد دارد.
پادزهر سیانور
سیانور پتاسیم یا سیانور که امروزه به عنوان قوی ترین سم دنیا شناخته میشود مقدار کم آن باعث مرگ میشود. ابتدا فرد مسموم شده سپس طی 15 الی 20 دقیقه بعد از دنیا میرود. امروزه پادزهر این سم قوی پیدا شده است. سدیم نیتریت NaNO2 که خودش نوعی سم قوی است!
سدیم نیتریت نوعی نمک به رنگ سفید و بلورهای ریز است که عنوان اکسید کننده قوی شناخته شده و برای محیط زیست خطرناک است. این ماده کودهای شیمیایی به مقدار فراوان وجود دارد موجب آلودگی آب و خاک میشود.
در صورت مسمومیت با سیانور, حتما باید همراه با تیو سولفات سدیم مصرف شود.

طرز تهیه سیانور از دانه سیب
سیب یکی از میوه هایی است که خواص بسیاری را برای درمان انواع بیماری و کمبودهای بدن دارد. اما دانه سیب حاوی موادی است که در صورت جویدن هیدروژن سیانید آزاد می کند که برای بدن بسایر ضرر دارد. در واقع مقدار خاصی از سیانید باعث مرگ فرد می شود. پس با شنیدن جمله «مرگ حتمی انسان با خوردن دانه سیب!» تعجب نکنید. این مقاله را حتما مطالعه کنید.
دانههای سیب حاوی یک ترکیب گیاهی معروف به آمیگدالین هستند. این ماده در مقادیر نسبتا بالایی در دانههای میوه هم خانواده با سیب مانند بادام، زردآلو، هلو و گیلاس یافت میشود.
آمیگدالین بخشی از مواد شیمیایی دفاعی در دانه و در حالت عادی بیضرر است، اما زمانی که دانهها له، جویده و یا هضم شوند، آمیگدالین به هیدروژن سیانید (سیانور) تجزیه میشود. این ماده بسیار سمی و حتی در دوزهای بالا مرگبار است.
سیانور به عنوان یک سم در طول تاریخ استفاده قرار گرفته است. این ماده با اختلال در روند تامین اکسیژن سلول کار میکند و ممکن است در عرض چند دقیقه (در دوز کافی و بالا) فرد را بکشد.

سیانور چگونه باعث مرگ میشود؟
- مرکز تنفس را مهار و عمق تنفس را کاهش می دهد.
- با سرکوب میوکارد، برونده قلب را کاهش میدهد.
- جدا شدن O۲ را از هموگلوبین مشکل میکند.
- برخی از سیانیدها برای اتصال به آهن هموگلوبین با اکسیژن به رقابت می پردازند.
- با آهن سیتوکروم اکسیداز در میتوکندریها پیوند ایجاد کرده و تنفس سلول را مختل میکند.
- به سرعت منجر به مرگ می شود.

سیانور در طبیعت
سیانور در حالت طبیعی نیز توسط بعضی باکتریها و از گیاهان مختلف مثل دانه سیب، بادام تلخ و هسته زرد آلو تولید می شود که البته استخراج آنها از این منایع مستلزم انجام عملیات سخت و پیچیده استخراج می باشد و در عمل سنتز آن آسانتر ازاستخراج آن از منابع طبیعی می باشد.
16 خوراکی که می توانند همانند سیانور عمل کنند
۱. قارچ
تمام قارچها با هم برابر نیستند. همانطور که میدانید قارچ خوراکی دکمهای (Crimini) تکمیل کننده طعم پاستا است. اما توجه داشته باشید برخی از قارچها سمی هستند و میتوانند باعث مرگ شوند.
۲. گوجه فرنگیها
گوجه فرنگیها از آن دست سبزیجاتی هستند که در آشپزخانه کاربردهای فراوانی دارند. اما برگهای آن حاوی سمی به نام گلیکوالکولید است که اگر به طور ناخواسته مصرف شود، می تواند ناراحتی معده، گرفتگی شدید عضلات و اضطراب ایجاد کند. بنابراین در موقع پاک کردن آن حتما برگ ها و ساقههایش را خوب پاک کنید.
۳. برگ ریواس
از ریواس میتوان برای خوشمزه کردن انواع غذاها استفاده کرد اما برگ این گیاه سمی است. مسمومیت حاصل از خوردن برگ ریواس میتواند به تنگی نفس، تشنج، نارسایی کلیه و در برخی موارد نادر منجر به مرگ شود.
۴. بادام زمینی
یکی از شایعترین آلرژیهای شناخته شده، توسط بادام زمینی به وجود میآید. این آلرژی که معروف به واکنش آنافیلاکسی است، میتواند منجر به سفتی شدید راههای تنفسی شود. در برخی موارد این آلرژی میتواند به انسان شوک وارد کرده و باعث بیهوشی شخص مصرف کننده آن منجر شود. این خطر اگر درمان نشود، میتواند برای کسانی که به بادام زمینی و ترکیبات آن آلرژی دارند، بسیار خطرناک باشد. خانوادهها باید بیشتر مراقب بچههایی که از این آلرژی رنج میبرند، باشند. تا بچههایشان ناخواسته از بادامزمینی و ترکیبات حاوی بادام زمینی مصرف نکنند.
۵. سیب زمینی
سیب زمینی در ساقه و برگش دارای سم است. مسمومیت حاصل از سیب زمینی بسیار کمیاب است. بیشترین مرگ و میر و مسمومیتهای شدید از سیب زمینیهای سبز و نوشیدن عصاره برگ آن است.
۶. گیلاس
در موقع خوردن گیلاس مراقب هستههای آن باشید که در دهانتان خورد نشود، زیرا هستههای گیلاس حاوی مقداری سم به نام سیانید هیدروژن است.
۷. گوشت خام و تخم مرغ خرد شده
گوشتهای خام از جمله؛ گوشت قرمز، مرغ، غذاهای دریایی و تخم مرغ اگر در شرایط بهداشتی نگهداری نشود، میتوانند با باکتری سالمونلا آلوده شوند. این باکتری در بدن باعث ایجاد گاستروانتریت میشود. اگر باکتری سالمونلا وارد جریان خون شود، برای کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، میتواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین در حفظ و نگهدار این موادغذایی دقت کرده و قیل از مصرف آنها را خوب پخته و سپس مصرف کنید.
۸. بادامها
بادام درختی دارای فواید بسیار زیادی است. اما این آجیل پرطرفدار نیز میتواند سمی باشد. توجه داشته باشید بادامهای تلخ خام، دارای سمی به نام سیانور هستنند. کسانی که با این سم مسموم شوند، حتما باید در شرایط ویژه تحت درمان قرار گیرند.
۹. هات داگ
این نوع فست فود که خیلی هم طرفدار دارد، علت اصلی خفگی و مرگ و میر در بین کودکان است. در مواد استفاده شده در هات داگها به خاطر فراوری بودن و همچنین طرز تهیه آن، میتواند شرایط رشد میکرو اورگانیسمهای خطرناک را به وجود آورد. از این رو تا جایی که برایتان مقدور است، از خوردن این قبیل غذاها خودداری کنید.
۱۰. میوههای هسته دار و دانه های سیب
دانه سیب و هسته میوههایی چون هلو و زردآلو نیز درونشان مقداری سم وجود دارد.
۱۱. آقطی (Elderberry)
این نوع میوه که از انواع توتها به حساب میآید و معمولا درون شربتهای دارویی و نوشیدنیهای قندی کاربرد دارد. برگ و ساقه این گیاه میتواند باعث نارحتی شدید معده شود. پس در هنگام استفاده از آن ساقه و برگهایش را به خوبی از میوهها جدا کنید، سپس از این میوهها استفاده کنید.
۱۲. روغن کرچک
روغن کرچک اگر به صورت بهداشتی و ایمن تهیه نشود، میتواند باعث مسمومیت شود. روغن کرچک حاوی سمی به نام ریسین است. توجه داشته باشید که از هر جایی این روغن را تهیه نکنید.
۱۳. عسل
آلکالوئیدهای پیرروزییدین سمی است که در مواد شیرین و چسبنده یافت میشود. اگر عسل به صورت پاستوریزه درست نشود. خوردن آن میتواند باعث سردرد، سرگیجه، ضعف و استفراغ شود. خوردن بیش از حد موادی که دارای چنین سمی باشد، میتواند مرگبار نیز باشد.
۱۴. انواع لوبیاها
این نوع حبوبات برای شما بسیار مناسب هستند، مگر این که آنها را نادرست برای مصرف آماده کنید. برای اینکه ماده سمی لکتین موجود در لوبیاها که برای سلولهای معده بسیار مضر است، از میان بروند. باید آنها را چندین ساعت در آب بخیسانید و سعی کنید طبخ آن را به صورت کامل انجام دهید تا لوبیاها کاملا پخته شوند. این کار مواد شیمیایی linamarin را از بین میبرد که میتواند به سیانور هیدروژن تبدیل شوند.

۱۵. ماهی تن
به احتمال زیاد شما در مورد خطرات مسمومیت با جیوه را شنیدهاید. ماهی تن نیز دارای مقداری جیوه است. برای همین شما نباید ماهی تن را به صورت خام مصرف کنید. مخصوصا کودکان و زنان باردار. مصرف موادی که دارای جیوه است باعث؛ خارش، درد، فشار خون بالا و سایر علائم خطرناک شود.
۱۶. جوز هندی
به احتمال زیاد در کابینت آشپزخانه شما ادویههای از جوز هندی موجود است. این ادویه اگر چه برای پخت و پز مناسب است. اما مصرف بیش از حد آن میتواند باعث روان پریشی، عدم تمرکز، توهم و تحریک بیش از حد منجر شود.
تاریخ:5-06-1399, 11:37
نویسنده:admin
آمار بازدید:25695
دسته:مطالب علمی
تگ های مطلب :