سود پرک | caustic soda
سود پرک چیست
سود پرک یا کاستیک سودا ماده ای بسیار خورنده به شکل پولک ها و پرک های سفید رنگ می باشد. فرمول شیمیایی سود پرک NaOH و خلوص آن 98% درصد است.
سود پرک از کجا بخریم
مشخصات محصول سود پرک
نام شیمیایی | سود پرک |
اسامی مترادف با سود پرک | کاستیک سودا، سدیم هیدروکسید، Sodium hydroxide ، caustic soda flakes ، ، سدیم هیدروکساید، هیدرات سدیم. |
فرمول شیمیایی | NaOH |
خلوص | سود پرک 98 % |
شکل ظاهری | سود پرک به صورت پرک و پولکی شکل موجود می باشد |
وزن مولکولی | 40/01 |
نقطه ذوب | 12 درجه سانتیگراد (محلول 50%)، 62 درجه سانتیگراد (محلول 73%–70%) |
نقطه جوش | 140 درجه سانتیگراد (محلول 50%) |
دانسیته نسبی | 1/53 (محلول 50%)، 2 در دمای 15/5 درجه سانتیگراد (محلول 73% –70%) |
حلالیت در آب | 109 گرم در 100 میلیلیتر در دمای 20 درجه سانتیگراد |
حلالیت در سایر مایعات | در اتانول، متانول و گلیسرول حل میگردد |
فشار بخار | 1/5 میلیمتر جیوه در دمای 20 درجه سانتی گراد (محلول 50%) |
20 کاربرد شگفت انگیز سود پرک
1. در صنایع غذایی : صنعت شیر، کنسرو سازی، شیرین کردن زیتون، تصفیه آب، تولید شکلات، تولید کاکائو و کارامل، شستشوی سبزیجات و میوه ها، نوشابه سازی، تصفیه روغن ، تولید قند و شکر.3. در صنایع دارو سازی
5.در صنایع الکل سازی
6.در صنایع باطریسازی و خنثی سازی اسید
8.در صنایع تولید شوینده ها و صابون
9.در صنایع کاغذ سازی و کارتن سازی
10.در صنایع تولید چربی گیر و جرم گیر
11.در صنایع نساجی و چرم
12.در صنایع رنگ رزی
13.در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
15.در صنایع ابریشم مصنوعی
16.در آزمایشگاه ها برای تعیین غلظت اسیدها در آزمایش ها
17.در صنایع تولید چسب
18.در صنایع به عنوان ماده ضد عفونی کننده
19.احیا لاستیک
روش تولید سود پرک
الکترولیز محلول سدیم کلرید : بیشترین مقدار سود پرک تولیدی، از طریق فرایند الکترولیز محلول های سدیم کلرید در یکی از انواع ظروف الکترولیتی بدست میآید. به عنوان نمونه، در فرایند پیل جیوه (کاستنر-کلنر Castner-Kellner)، از جریانی از جیوه بعنوان کاتد استفاده میشود و ملغمه سدیم حاصل با آب ترکیب میشود و تولید سدیم هیدروکسید مینماید و در فرایند دیگر به نام پیل دیافراگم، الکترولیت از آند به کاتد حرکت میکند و دیافراگم (از جنس پنبه کوهی یا سایر مواد غشایی)، فرآورده های آند و کاتد را از هم جدا میسازد. در هر دو فرآیند، علاوه بر سدیم، گاز کلر نیز تولید میشود.
بسته بندی سود پرک
خطرات سود پرک
تماس با چشم : سود پرک ماده ای بسیار خورنده است که موجب تحریکات شدید چشمی زخم با تاول ، متلاشی شدن چشم ، زخم های شدید می شود تاثیراتی که بر روی دید چشم دارد شبیه آب سیاه و آب مروارید است. در موارد شدید سبب تخریب بافت چشم و نابینایی دائمی می شود.
- تماس با پوست : این ماده شدیدا خورنده است و میتواند سبب سوختگی شدید و عمیق و زخم های ماندگار در پوست شود. این ماده می تواند تا لایه های عمقی نفوذ کند و سبب آسیب شود. میزان و شدت صدمات آن بستگی به غلظت و مدت زمان تماس دارد.
- تنفس : استنشاق این ماده ممکن است سبب تحریک شدید دستگاه تنفسی و حتی ورم ریه و ایجاد زخم در این ناحیه و دشواری تنفس شود.
- حریق : این ماده نمی سوزد.
اثرات زیست محیطی
ورود سود سود پرک به محیط زیست باعث افزایش اسیدیته آب و خاک می شود. در شرایط جدید برخی از جانوران ، گیاهان ، آبزیان و ماهی ها آسیب می بینند. جذب شدن گاز کربنیک از هوا و ترکیب با سود پرک با گذشت زمان این تاثیر را کاهش می دهد.
9 مرحله شیرین سازی زیتون با سود پرک
- ابتدا میوه های زیتون تازه چیده شده را پس از تمیز کردن و حذف شاخ و برگ و میوه های زخمی و بیمار یا آفت زده، داخل بشکه یا ظرف مناسبی ریخته و آب معمولی به آن اضافه کرده؛ به صورتی که حدود 15 سانتی متر آب روی زیتون ها را بگیرد.
- باید هنگام آب ریختن توجه داشته باشید که چند لیتر آب درون ظرف می ریزید.
- سپس به ازای هر لیتر آب 20 گرم سود پرک در نظر گرفته و درون آب ریخته و ضمن رعایت نکات ایمنی با یک قطعه چوب تمیز هم بزنید تا کاملا حل گردد.
- سپس در ظرف را ببندید و پس از گذشت 10 تا 12 ساعت برای زیتون های گروه 1 و 8 تا 10 ساعت برای زیتون های گروه 2 در ظرف را باز کنید. رنگ محلول کاملا قهوه ای تیره شده است.
- قبل از ریختن محلول تیره رنگ، چند دانه زیتون را با احتیاط بیرون بیاورید و خوب شستشو دهید و چند دقیقه در آب سرد قرار دهید. مطمئن که شدید آب تغییر رنگ نمی دهد دانه های زیتون را با زبان امتحان کنید. چنانچه مزه تلخ احساس نشد اقدام به ریختن محلول تیره نمایید.
- زیتون های موجود را داخل ظرف با آب معمولی قرار دهید و طی 1-2 روز با تعویض آب آن به دفعات آنها را بشویید تا جایی که دیگر آب تغییر رنگ ندهد.
- برای خنثی شدن باقی مانده احتمالی سود به ازای هر 10 لیتر آب 1 لیتر سرکه اضافه نمایید و پس از یک شبانه روز 2-3 بار آب ظرف را عوض کنید.
- سپس آب زیتون ها را دور ریخته و آنها را به مدت 20 – 30 ساعت داخل آب نمک 7 درصد ( 70 گرم نمک در هر لیتر آب ) نگهداری نمایید.
- در نهایت زیتون ها را از آب نمک 7 درصد در آورده و در آب نمک 4 درصد نگهداری کنید. آب نمک را جوشانده و پس از خنک شدن روی زیتون ها ریخته و سپس زیتون ها را به ظروف مناسب و کوچک برای مصرف یا فروش انتقال داده لازم به ذکر است به دلیل بهداشتی بودن بهتر است زیتون در ظروف شیشه ای نگهداری شود.
آیا سود (سود پرک) برای شستشو استفاده می شود ؟
سود پرک به علت خاصیت چربی زدایی بالا برای شستشو در صنعت بسیار پرکاربرد است. یکی از پرکاربرد ترین مصارف سود برای تولید صابون در صنعت صابون سازی می باشد.
استفاده از سود پرک در منزل
یکی از مواد پرکاربرد برای نیاز های صنعتی و خانگی سود پرک است. برای تمیز کردن فاضلاب ها و لوله های آشپزخانه بسیار موثر است.
چگونگی تمیز کاری لوله ای سینک آشپزخانه با سود سوز آور پرک
مقداری سود پرک را (1 کیلوگرم) در سینک می ریزیم و سپس آب را باز می کنیم سود پرک بلافاصله آب می شود و لوله ها را شستشو می دهد.
سود برای شستشوی چربی ها بسیار موثر است برای مثال برای شستشوی چربی های هود آشپزخانه که فیلترش استیل باشد بسیار مناسب است.
بدین صورت که مقدار سود را در آب حل کنید و فیلتر هود آشپزخانه را در آن قرار دهید بدین طریق ملاحظه می کنید که تمام چربی ها را از بین می برد و چربی گیری قوی است.
کمک های اولیه
1. تماس با چشم : سریعا چشم ها را با آب ولرم به مدت 30 دقیقه شستشو دهید تا آلودگی برطرف شود. پلک ها در مدت زمان شستشو باز نگه داشته شود و از مالیدن چشم اجتناب کنید. محلول اسید استیک دو درصد توصیه شده است ولی تاثیر شستن با آب فراوان بیشتر می باشد. به پزشک مراجعه کنید.
- تماس با پوست : در حالیکه لباس و کفش آلوده را از بدن خارج می کنید سریعا موضع آلوده را با آب ولرم به مدت 60 دقیقه شستشو کنید تا آلودگی برطرف شود.
- بلعیدن و خوردن : هرگز به فردی که بیهوش است چیزی نخورانید. در صورت هوشیاری فرد دهان وی را با آب فراوان شستشو دهید و فرد را وادار به استفراغ نکنید. به فرد هوشیار 240 تا 300 میلی لیتر آب بخورانید. در صورت امکان ، پس از خوردن آب به فرد شیر دهید. اگر استفراغ به صورت طبیعی اتفاق افتاد دوباره به فرد آب بخورانید و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- تنفس : منبع مولد آلودگی را برطرف کرده و فرد را به هوای آزاد ببرید. اگر تنفس فرد دچار اشکال شده بود به وی ماسک اکسیژن وصل کنید و سریعا به پزشک مراجعه فرمایید.
- اطلاعات پزشکی : محلول دو درصد اسید استیک ( سرکه ) با نظر پزشک برای خنثی کردن سود پرک توصیه شده است.
سود پرک در صابون :
همه ما روزانه از صابون های جامد و مایع برای شستشو استفاده می کنیم و کارخانه های زیادی مشغول ساخت صابون هایی با عطر و رنگ های مختلفی هستند.
اگر استئارات گلیسیرین را با محلول غلیظ سود پرک مخلوط کنیم گلیسیرین و استئارات سدیم یا صابون بدست می آید. مانند معادله زیر :
C17H35COO(3C-COO)3C3H5+3NaOH : 3C17H35COONa+C3H5(OH)3)
این گونه واکنش ها که منجر به وجود آمدن صابون می شوند را صابونی شدن می نامند پس از پایان واکنش به آن محلول غلیظ هیدروکسید سدیم می زنند در اثر آن گلیسرول از محلول جدا می شود و صابون به سطح محلول می آید. که در دمای معمولی جامد است.
در روش های جدیدتر صابون طی واکنش های زیر می سازند :
C17H35COO(3C-COO)3C3H5+3H2O : 3C17H35COOH+C3H5(OH)3)
C17H35COOH +NaOH : C17H35COONa+H2O
خاموش کردن آتش
- خطر آتش گیری : محلول هیدروکسید سدیم قابل احتراق نمی باشد. ولی این ماده با فلزات و مواد معمولی واکنش داده و تولید گرمای زیاد می کند. این ماده می تواند با فلزاتی مثل آلومینیوم ، روی واکنش داده و گاز هیدروژن تولید می نماید که انفجاری است.
- نحوه مناسب خاموش کردن : سود پرک مایع آتش گیر نیست ولی باید از آتش دور باشد تا تجزیه نگردد.
انبارش
در زمان انبارداری سود پرک نکاتی لازم است :- در جای خشک و خنک و دارای تهویه مناسب و به دور از موادی از قبیل اسید ، نیتروپارافین ، نیتروآروماتیک و ترکیبات آلی هالوژنه نگهداری شود.
- مواد به مقدار مورد نیاز در محل کار آورده شود و مابقی در انبار نگهداری شود.
- از ورود افراد متفرقه به انبار خودداری شود.
- از تماس مستقیم سود پرک با آب خودداری شود.
- انبار باید مجهز به وسایل اطفای حریق از نوع مناسب باشد.
- در کیسه های مناسب و سالم نگهداری شود.
روش دفع ضایعات
با لوازم مناسب سود پرک بیرون ریخته را با رعایت موارد ایمنی جمع آوری و محل را با آب بشویید.
کاربران گرامی می توانند جهت دانلود مطالب فوق روی لینک زیر کلیک نمایند.
تاریخ:5-06-1398, 12:40
نویسنده:admin
آمار بازدید:18885
دسته:محصولات برگزیده / مواد شیمیایی پودری / مواد آبکاری / مشتقات سدیم
تگ های مطلب :